Tieteiden yö kutsuu ihmettelemään ja oivaltamaan

Tieteiden yö levittäytyy 12.1.2023 ympäri Helsinkiä, ulottuen Espooseen asti. Luvassa on työpajoja, luentoja, elokuvanäytöksiä, tietovisoja, kilpalaulantaa ja paljon muuta!

Tieteiden yön tapahtumat tarjoavat mahdollisuuden kuulla, nähdä ja kokea tiedettä monin eri tavoin. Ohjelmaa on tarjolla suomeksi, ruotsiksi ja englanniksi. Tapahtumia on tänä vuonna järjestämässä 76 tiede- ja tutkimuskentän toimijaa. Useita tilaisuuksia voi seurata myös verkossa.

Oodissa työpajoihin osallistujat pääsevät valmistamaan luonnon inspiroimia materiaaleja ja rakenteita. Tieteiden yön suuressa kilpalaulannassa joutuvat koetukselle retoriset taidot ja kekseliäisyys, kun runolaulajat, räppärit ja väittelijät ottavat toisistaan mittaa. Tämän jälkeen matkaa voi jatkaa Tieteiden talolle, jossa kuullaan koko illan ajan kiinnostavia esityksiä ja kisataan lopuksi politiikka-aiheisessa tietovisassa.

Epätarkka kuva lavalla olevista puhujista.

Kaisaniemen kasvitieteellisen puutarhan Kasvimuseo avaa Tieteiden yönä poikkeuksellisesti ovet Suomen vanhimpiin kasvitieteellisiin kokoelmiin, joihin tutustutaan oppaan johdolla. Helsingin yliopiston Piirustussalissa syvennytään vuorostaan piirustusmestarin johdolla Fibonaccin lukusarjan ja gerberan kukintojen väliseen yhteyteen. Jo toista kertaa järjestettävässä etymologiaraadissa tutkijat selvittävät eri sanojen alkuperää yleisön toiveiden mukaan.

Helsingin kaupungintalolla kuullaan keskustelua suomalaisen elämäntavan murroksesta 2000-luvulla. Elämmekö keskellä murrosta, katastrofia vai romahdusta? Samaan aikaan pureudutaan ekologiseen kestävyyteen monen tapahtuman voimin. Forest Mind -elokuvanäytöksessä hahmotellaan ekokeskeisen maailmankatsomuksen piirteitä. Tilaisuudessa pohditaan esimerkiksi sitä, voivatko tieteellinen ja šamanistinen maailmankuva löytää toisensa.

Tapahtumiin on vapaa pääsy*. Tieteiden yön koordinoinnista ja viestinnästä vastaa Tieteellisten seurain valtuuskunta.

 

* Seuraaviin tilaisuuksiin tulee ilmottautua ennakkoon: Selittävä tekijä: Ihmistieteellinen tutkimus ja tutkijat lavalla; Kasvitieteen kuninkaalliset puitteet – kasvimuseon avoimet ovet.