Identiteetin moniperustaisuus muinaisessa Egyptissä

Hybriditapahtuma
25.1.2024
21.40 - 22.25
Tieteiden talo
Kirkkokatu 6
104, 1. krs

Tilaisuudessa tarkastellaan identiteetin rakentumista muinaisessa Egyptissä. Identiteetillä viitataan yleensä yksilölliseen, mutta usein moniperustaiseen käsitykseen omasta itsestä: sen perustana ovat omat persoonalliset ominaisuudet, jotka voivat olla joko muuttumattomia tai muuttua ja kehittyä vuorovaikutuksessa muiden kanssa. 

Aikataulu

21.40–21.45: Tilaisuuden avaus 

FT Heidi Jauhiainen (Helsingin yliopisto).

21.45–22.00: Ryhmäidentiteetin rakentuminen el-Lahunin pyramidikaupungin ylimystön keskuudessa

FM Kaisa Autere (Helsingin yliopisto) esittelee keskivaltakunnan aikaisten (n. 2055–1650 eaa.) kirjeiden valossa el-Lahunin pyramidikaupungin kirjoitustaitoisen ylimystön ryhmäidentiteetin rakentumista. Ryhmän kesken jaettu, sosiaalisesti hyväksytty puhuttelu ja muu kielenkäyttö vahvistivat kirjureiden yhteenkuuluvuuden tunnetta, mutta toisaalta niillä osoitettiin myös ryhmän sisäisiä valtahierarkioita. 

22.00–22.15: Naisten etnisen identiteetin rakentuminen persialaisajan Egyptissä 

TT Joanna Töyräänvuori (Helsingin yliopisto) kertoo naisten etnisen identiteetin rakentumisesta persialaisajan Egyptissä. Tätä persialaislähtöisen akhaimenilaisdynastian hallitsemaa monikulttuurista aikaa (525–332 eaa.) muinaisessa Lähi-idässä on pidetty varhaisen juutalaisuuden muotoutumisvaiheena, jossa juutalaisnaiset olivat Egyptin näkökulmasta maahanmuuttajia tai maahanmuuttajien jälkeläisiä, mutta Juudan näkökulmasta maastamuuttajia. 

22.15–22.25: Keskustelua

Tapahtumatila on esteellinen. Ovipuhelimella saa yhteyden aulapalveluun (summeripainike Vahtimestari), joka avaa pääoven oikealla puolella olevan metalliportin porrashuoneeseen. Porrashuoneen läpi kulkemalla pääsee sisäpihalle ja sieltä sisäpihan oven kautta talon aulaan. Aulasta pääsee hissillä muihin kerroksiin. Tarkemmat esteettömyystiedot ovat luettavissa täältä. Tilaan mahtuu 135 henkilöä. 

Järjestäjä: Suomen Egyptologinen Seura