Suomen Sukututkimusseura Tieteiden yössä

Verkkotapahtuma
25.1.2024
18.00 - 21.00

Verkkotapahtumassa perehdytään Suomen Sukututkimusseuran SukuTopoteekkiin, josta löytyy ennen vuotta 1950 otettuja yksityisiä suku- ja henkilöhistoriallisia valokuvia. Lisäksi tutustutaan Suomen ensimmäiseen naisnimismieheen Lavilan Dordeen. Lopuksi pohditaan laadukkaan sukututkimuksen kriteereitä Haritun rusthollin historiaa käsittelevään artikkeliin syventymällä. 

Aikataulu 

klo 18.00–19.00: SukuTopoteekki 

SukuTopoteekki on Suomen Sukututkimusseuran palvelu, joka keskittyy säilyttämään ennen vuotta 1950 otettuja yksityisiä suku- ja henkilöhistoriallisia valokuvia. Sisällön kartuttamiseen voi osallistua kuka tahansa, ja kuvien luovuttajana voivat olla esimerkiksi yksityishenkilöt ja yhteisöt, kuten sukututkijat ja sukuseurat. Esitelmässä FM Mikko Kuitula (Suomen Sukututkimusseura) esittelee SukuTopoteekin sisältöä ja toiminnallisuuksia sekä kerrotaan palvelun täydentämisestä. 

klo 19.00–20.00: Suomen ensimmäinen naisnimismies Lavilan Dorde ja hänen sukunsa Eurajoella 

FT, dosentti Ulla Koskisen (Jyväskylän yliopisto) ja Virpi Nissilän yhteistyö on jatkunut lähes 20 vuotta ja sen tuloksena on syntynyt parikymmentä artikkelia Suomen Sukututkimusseuran Aikakauskirja Genokseen. Esityksessään Ulla Koskinen käsittelee nimismies Dorde Olofintytärtä (mainitaan Eurajoella 1550–1580) ja tämän sukua koskevia artikkeleita ja kertoo niiden kautta sukututkimusmenetelmästään, käyttämistään aineistoista sekä tutkimus- ja kirjoitustyön vaiheista. 

klo 20.00–21.00: Laadukkaasta sukututkimuksesta – Haritun rusthollin historia 

Laadukas sukututkimus on kaikkien tavoitettavissa ja se soveltuu monenlaiseen tutkimukseen. Mitä tämä laadukkuus tarkoittaa ja miten sen voi toteuttaa omassa tutkimuksessaan? Esityksessään FT Veli Pekka Toropainen (Turun yliopisto) pohtii laadukkuuden kriteerejä Suomen Sukututkimusseuran Vuosikirjassa vuonna 2023 ilmestyneen artikkelin Haritun rusthollin historia kautta.

Tapahtuman tallenne on katseltavissa Suomen Sukututkimusseuran YouTube-kanavalla 25.2.2024 asti.

Järjestäjä: Suomen Sukututkimusseura