Habaa! Puheenvuoroja kehonmuokkauksesta

Kaupunkitapahtuma
25.1.2024
18.00 - 21.00
Helsingin kaupunginmuseo
Aleksanterinkatu 16

Museossa kuullaan puheenvuoroja ihannekehoista, kuntosalien historiasta, terveellisistä tavoista kasvattaa lihaksia sekä iän ja sukupuolen vaikutuksista treenaamiseen. Luentojen välissä yleisöllä on mahdollisuus osallistua taukojumppaan ja testata puristusvoimaansa Liikuntatieteellisen Seuran esittelypisteellä. Puhujina Liikunta & Tiede -lehden toimituspäällikkö FT Jouko Kokkonen, hyvinvointivalmentaja ja kouluttaja LitM Jarno Lemmelä, urheiluravitsemuksen asiantuntija ETM Laura Manner sekä tiedetoimittaja TM Juha Matias Lehtonen

Aikataulu

klo 18: Ihannesuomalaisen kuvat

Jouko Kokkosen puheenvuoro käsittelee erilaisten kehojen ihanteiden sekä samalla myös kuntosalien historiaa 1800-luvun atleettikuvista salihousuihin ja tähän päivään. Kiinnostavia tapausesimerkkejä ovat esimerkiksi urheiluun ja kehoihin liitetty rotuoppi sekä siitä irrottautuminen tai vaikkapa se, miten johtajien ihannekuvissa ennen lihavuutta pidettiin hyvänä merkkinä ja miten siitä on tultu sporttisiin ajokoirajohtajiin.

Jouko Kokkonen on Liikunta & Tiede -lehden toimituspäällikkö, urheilusta ja nationalismista väitellyt historiantutkija sekä liikunnan yhteiskuntatieteiden dosentti Jyväskylän yliopistossa osaamisalanaan liikkumisen, liikunnan ja urheilun historia.

klo 18.30: Taukojumppa

Taukojumpan vetää liikuntapedagogi ja tanssinopettaja Donata Pennanen.

klo 18.45: Lihakset, suorituskyky ja terveys

Mihin tarvitsemme voimaa ja lihasmassaa? Millaista on terveyttä ja suorituskykyä kehittävä lihaskuntoharjoittelu, entä miten ikä vaikuttaa lihaskuntoon?

Puheenvuoron pitää Jarno Lemmelä. Lemmelä työskentelee koulutus- ja valmennustehtävissä urheilun, terveyden ja hyvinvoinnin parissa.

klo 19.15: Taukojumppa

Taukojumpan vetää liikuntapedagogi ja tanssinopettaja Donata Pennanen.

klo 19.30: Painopuhe osana liikkujan ja urheilijan hyvinvointia

Painopuheella tarkoitetaan kehoon, painoon ja ravitsemukseen liittyviä asenteita ja ajatuksia, joita välitämme tietoisesti tai tiedostamatta puheessamme. Painopuhe heijastelee arvomaailmaamme ja voi vaikuttaa käyttäytymiseemme liikunnan ja ruoan suhteen. Tuleeko jälkiruoka ansaita? Onko omaa tai muiden ulkomuotoa hyväksyttävää kommentoida? Saako lautasen sisällöstä huomauttaa? Entä mitä vaikutuksia hyvinvointia tukevalla painopuheella voi olla urheilijalle ja liikkujalle, ja voiko sillä olla yhteys parempaan suorituskykyyn?

Laura Manner toimii Suomen Olympiakomitean, Olympiavalmennuskeskus Helsingin sekä Pääkaupunkiseudun urheiluakatemian vastaavana urheiluravitsemuksen asiantuntijana. Hänellä on yli 10 vuoden kokemus huippu-urheilussa sekä lasten ja nuorten kanssa toimimisesta eri lajeissa. Lauran oma lajitausta on tanssista ja voimistelusta, joissa paino- ja kehopuhe on ollut monella tapaa tarkastelun kohteena viime vuosina.

klo 20: Taukojumppa

Taukojumpan vetää liikuntapedagogi ja tanssinopettaja Donata Pennanen.

klo 20.15: Lihasten ja rasvan sukupuoli

Juha Matias Lehtosen puheenvuorossa tehdään katsaus biologisen kehon ja sosiaalisen sukupuolen kinkkiseen suhteeseen. Millainen lihas tai rasva on miehekästä, millainen naisellista? Entä mikä kudos on kaunista, mikä rumaa tai friikkiä?

Juha Matias Lehtonen on 41-vuotias uskontotieteilijä, tiedetoimittaja ja tietokirjailija. Hänen uusin kirjansa Sairaan kaunis ilmestyi syksyllä Tammelta. Se käsittelee kauneusihanteiden ja terveysuskomusten historiaa.

Tapahtuma on osa Sun Bodi – Kuntosalien hikinen historia -näyttelyn ohjelmaa

Tapahtumatila on esteetön. Tapahtumatilan tarkemmat esteettömyystiedot ovat luettavissa Helsingin kaupunginmuseon verkkosivuilla. Tilaan mahtuu 120 henkilöä. 

Järjestäjät: Helsingin kaupunginmuseo ja Liikuntatieteellinen Seura