Uuden tiedon klubi ja pubivisa

Kaupunki- ja verkkotapahtuma
12.1.2023
17.00 - 21.00
Tiedekulma
Yliopistonkatu 4

Uuden tiedon klubilla Helsingin yliopiston tutkijat nousevat Tiedekulman lavalle kertomaan tuoreimmasta tutkimuksestaan. Illan päätteeksi järjestetään myös tiedeaiheinen pubivisa. Tiedekulma Cafén baari on avoinna koko tapahtuman ajan ja tarjoaa virkistystä tieteenjanoisille. Tervetuloa mukaan!

Ohjelma-aikataulu

klo 17.00–19.30 Uuden tiedon klubi

klo 17.00–18.00

Jatta Muhonen: Psyykkinen väkivalta urheilussa

Jatta Muhonen on psykologian väitöskirjatutkija, joka tutkii psyykkistä väkivaltaa suomalaisessa urheilussa. Hän tarkastelee väkivallan vaikutuksia urheilijan hyvinvointiin sekä niitä taustatekijöitä, jotka aiheuttavat ja ylläpitävät psyykkistä väkivaltaa urheilussa.

Mika Saarenpää: Vihreämpi kaupunki, terveempi minä?

Mika Saarenpää on ympäristötieteiden väitöskirjatutkija. Hän tutkii sitä, miten erilaiset kaupunkeihin tuotavat monimuotoiset luontoelementit, kuten lahopuu ja istutuslaatikot, vaikuttavat kehomme mikrobiyhteisöihin. Tutkimuksella yritetään parantaa kaupunkilaisten puolustusjärjestelmän toimintaa ja vähentää immuunivälitteisten sairauksien riskiä.

Iida Loivamaa: Juustobakteerin uudet kujeet – genomitiedon käyttö elintarvikesovelluksissa

Iida Loivamaa on elintarviketieteiden väitöskirjatutkija. Hän tutkii juustonvalmistuksessa käytettyä propionihappobakteeria, jolla on poikkeuksellinen kyky tuottaa ihmisille välttämätöntä B12-vitamiinia. Uuden tutkimuksen myötä bakteeria voidaan käyttää myös muissa elintarvikkeissa tuottamaan ihmisille välttämätöntä vitamiinia.

klo 18.15–19.30

Igor Mikeshin: Russian Orthodox Church and the War in Ukraine

Igor Mikeshin is a social and cultural anthropologist studying Russian Christianity, its history, ideology, culture, and everydayness. In his talk, he will discuss the role and the ideological and theological position of the Russian Orthodox Church in the war in Ukraine.

Sonja Savolainen: Teknologian merkitys yhteiskunnallisten liikkeiden toimintaympäristössä

Sonja Savolainen on politiikan tutkimuksen väitöskirjatutkija. Hän tutkii yhteiskunnallisten liikkeiden sopeutumista muuttuviin poliittisiin toimintaympäristöihin sekä teknologian merkitystä aktivisteille. Aktivistien työkalupakkiin ilmestyy teknologisen kehityksen myötä uusia keinoja, mutta poliittinen toimintaympäristö vaikuttaa niiden käyttömahdollisuuksiin.  

Eero Poukka: Koronarokotteiden tehokkuus Suomessa

Eero Poukka on lääketieteen lisensiaatti ja väitöskirjatutkija, joka tutkii koronarokotusten tehokkuutta Suomessa. Tutkimuksen perusteella on pystytty arvioimaan rokotussuojaa ja sen kestoa koronatartuntaa ja sairaalahoitoa vaativaa koronatautia vastaan. Tällä hetkellä tavoitteena on arvioida rokotusten vaikutusta koronakuolemiin. Tutkimustuloksia on hyödynnetty kansallisessa koronarokotusstrategiassa.

Martta Viljanen: Kaamoksen katselijat – arktinen eläinplankton ja näköaisti

Martta Viljanen on biologi ja vieraileva tutkija Helsingin yliopistossa. Hän tutkii eläinten näköaistia ympäristössä, jossa äärimmäisen herkällä näköaistilla todella on merkitystä: Pohjoisessa jäämeressä kaamoksen aikana. Tutkimuskohteena on eläinplankton, jolla vasta hiljattain on havaittu luonnonvalon ohjaamaa käyttäytymistä arktisilla merialueilla läpi syvimmänkin kaamoksen.

klo 19.30–21.00 Pubivisa

Tiedekulman Uuden tiedon klubin pubivisan kysymykset liittyvät tutkittuun tietoon ja ajankohtaisiin ilmiöihin. Pubivisassa kilpaillaan maksimissaan neljän henkilön joukkueissa, ja voittajajoukkueelle on luvassa palkinnoksi kokoelma Tiedekulmapokkareita.

Kasaa oma visajoukkue ja tule paikan päälle Tiedekulmaan visailemaan jännistä tiedeaiheista!

Järjestäjä: Tiedekulma, Helsingin yliopisto

Voit seurata tapahtumaa myös verkossa Youtuben välityksellä.