Mind the gap! – Tutkimuksen ja politiikan välinen kuilu maahanmuuttokysymyksissä

Fyysinen tapahtuma
25.1.2024
18.50 - 19.50
Tieteiden talo
Kirkkokatu 6
505, 5. krs

Tietopohjaista päätöksentekoa painotetaan Suomessa niin politiikassa kuin lainsäädännön valmistelussa. Kuitenkin esimerkiksi maahanmuuttoa koskeva yhteiskunnallinen keskustelu on vieraantunut alan tutkimuksista ja korostaa uhkakuvia. Miten voimme tuoda tutkittua tietoa entistä paremmin osaksi politiikan tekoa ja muuttaa vallitsevaa keskusteluilmapiiriä? 

Paneelikeskustelu tuo yhteen maahanmuuton johtavia tutkijoita, virkahenkilöitä ja poliitikkoja. Keskustelussa avataan maahanmuuttoon liittyvän tutkimuksen ja politiikanteon välistä kuilua eli sitä, mitkä ovat haasteita tutkimuksen soveltamisessa lainsäädännön ja politiikan teossa. Lisäksi pohditaan, miten tutkimusta voisi käyttää laajemmin ja syvällisemmin osana politiikan tekoa. Millainen tutkimus nähdään vaikuttavana? Puhuvatko tutkijat ja virkahenkilöt “samaa kieltä”? Miten tutkijat voisivat yhtäältä edistää tulostensa hyödyntämistä, mutta toisaalta säilyttää kriittisen otteen ja sitoutumattoman aseman? 

Keskustelemassa ovat kansanedustaja Eva Biaudet, johtava asiantuntija Antti Kaihovaara (Kotouttamisen osaamiskeskus, työ- ja elinkeinoministeriö), apulaisprofessori Anitta Kynsilehto (Tampereen yliopisto, TAPRI) ja strategisen tutkimuksen vastuualueen johtaja Päivi Tikka (Suomen Akatemia). Paneelin juontaa ja moderoi toimittaja Nadja Mikkonen, joka on myös toimittanut Siirtolaisuusinstituutin suosittua Tervetuloa, Tervemenoa -podcastsarjaa.

Tapahtumatila on esteellinen. Ovipuhelimella saa yhteyden aulapalveluun (summeripainike Vahtimestari), joka avaa pääoven oikealla puolella olevan metalliportin porrashuoneeseen. Porrashuoneen läpi kulkemalla pääsee sisäpihalle ja sieltä sisäpihan oven kautta talon aulaan. Aulasta pääsee hissillä muihin kerroksiin. Tarkemmat esteettömyystiedot ovat luettavissa täältä. Tilaan mahtuu 60 henkilöä. 

Järjestäjät: Siirtolaisuusinstituutti ja Etnisten suhteiden ja kansainvälisen muuttoliikkeen tutkimuksen seura ETMU ry