Lähikuvassa J.K. Harju - urbaani kulkija ja kertoja, elämän kuvaaja ja kaupunkiperinteen kerääjä

Paikka: 
Helsingin kaupunginmuseo
Osoite: 
Aleksanterinkatu 16
Päivä: 
16.1.2020
Aika: 
17.00 - 19.30

Tieteiden yönä Helsingin kaupunginmuseolla keskustellaan Pullopostia Kurvista -näyttelyn päähenkilöstä, J.K. Harjusta. Keskustelemassa ovat toimittaja Maria Schulgin, tutkija, folkloristi Heli Paakkonen ja muusikko Anna E. Karvonen. Moderaattorina toimii erityisasiantuntija Peter Fredriksson. Ennen keskustelutilaisuutta nähdään Hannu Peltomaan ohjaama dokumenttielokuva Rantojen miehet (1971), joka kertoo helsinkiläisten katujen miesten elämästä. Elokuvan ohjaaja on tilaisuudessa paikalla kertomassa elokuvastaan.

J.K. Harju oli Helsingin julkisivujen taakse kätkeytyvän elämän, ihmiskohtalojen ja paikkojen ainutlaatuinen kuvaaja, joka kirjoitti muistiin katujen kansanperinnettä 30 -luvulta aina 1970 -luvun alkuvuosiin asti. Suomalaisen Kirjallisuuden Seuran Kansanrunousarkistoon luovuttamassaan laajassa materiaalissa avautuu näköala toisenlaiseen Helsinkiin. Liekkimajan sumppu, Ratabaari, Pengerkadun ooppiumiluola, Hampparilaakso ja monet muut paikat heräävät Harjun teksteissä henkiin ja kertovat ihmisten köyhyydestä ja sairauksista, toimeentulokamppailusta, selviytymisestä, murheista ja iloista, ihmisten unelmista.

Harjun elämäntapaan liittyvät epämääräiset asumisjärjestelyt ja juopottelu yhdessä pikkurikollisuuden kanssa johtivat toistuvaan laitoskierteeseen. Miehen pelasti kirjallinen lahjakkuus ja uskomaton kyky tuottaa laadukasta tekstiä. Uteliaisuutensa ja ilmeisen karismansa avulla Harjun oli helppo päästä ihmisten lähelle ja solmia tuttavuuksia. Naiset pitivät Harjusta, mutta suhteet jäivät lähes poikkeuksetta lyhytaikaisiksi.

Harju oppi lukemaan vasta 8-vuotiaana, mutta se ei hillinnyt lukuharrastusta, koska kotona oli paljon kirjoja. Hän oppi kirjoittamaan pikkupojasta lähtien, teki sotaväessä juttuja alan lehtiin ja sai ensimmäisen vankilatuomionsa aikoihin III palkinnon Nuoren Voiman Liiton kirjoituskilpailussa, johon osallistui 700 osanottajaa. Harjun mukaan kirjoitustaitoa pystyi hyvin ylläpitämään Kakolassa ja alkoholistihuoltoloissa, joissa oli hyvät kirjastot.

OHJELMA-AIKATAULU: 

  • klo 17.00 Rantojen miehet -elokuvanäytös (ohj. Hannu Peltomaa, 1971, 32 min.)
  • klo 18.00 Keskustelutilaisuus J.K. Harjun elämänvaiheista

Pullopostia Kurvista -näyttely on nähtävissä Helsingin kaupunginmuseon 4. kerroksessa 15.11.2019–29.3.2020. Museo on avoinna maanantaista perjantaihin klo 11–19 ja viikonloppuisin klo 11–17. Helsingin kaupunginmuseoon on aina vapaa pääsy.